anyák összekapcsolódása babáikkal és anyatársaikkal

Mom Bond

Mom Bond

XXI. század és közösség: kétcsaládos hétvégézés

2017. május 16. - krikovac

20170513_173753_small.jpgMiután gondosan kihúztuk a listánkról azokat a családos ismerőseinket, akiket zavar a nyilvános szoptatás (ez praktikusan megesik, ha 1-2 óránál hosszabb időt töltünk együtt), fennakadnak az együttalváson (nem utazáskor fogjuk átszoktatni a kisdedeket külön ágyba), akikkel nem tudjuk összeegyeztetni a napirendjeinket (létezik ez a dolog nálunk egyáltalán?!), vagy lepisszegik a gyerekeinket (valóban idegesítően zajosak tudnak lenni némelykor), rettentően leszűkült a közös hétvégezésre kaphatók köre. Többkörös időpont egyeztetést követően egy rövidhétvégét azért össze tudunk hozni.

Átmeneti hétvégi közösség lévén együtt eszünk, alszunk, kirándulunk, programokat csinálunk. Lazák vagyunk mind, nem görcsölünk túl semmit. Gyerekek egész nap ropogtatnak valamit, van nálunk pogácsa, csipsz, szeletelt gyümölcs. Ebédelni ilyen formán nem ebédelnek, nyilván. Reggelizni is csak akkor, ha a cukkinis tojás helyett előkerül a lekvár, gyümölcsjoghurt, kalács, kakaó. Az én ízlésemnek ez már sok a jóból. Tévétávirányító gyerekeknél – ugyanez a kategória.

A szeretnénk (mi vagy a gyerekeink) vagy nem szeretnénk ősközösségben élni vita kapcsán hajlamos vagyok a teljes együttélést, a „kommunát” idealizálni. Ugyanakkor hétvégi élményeink kapcsán gondolkodom arról, hogy mi mindenben kellene közös szabályokat lefektetni, ha együtt élnénk más családokkal. Például arról, hogy mikor és hol eszünk (vagy nem eszünk). TV és zene szól vagy nem szól evés közben. Mi nem követünk semmilyen speciális diétát. De mi van azokkal, akik vegetáriánusok, vegánok, paleóznak, makrobiotikus, lowcarb, tejfehérje- vagy gluténmentes étrendet követnek? És az evés csak egy változó a sok közül. A  XXI. századra kialakult életformák sokszínűsége, választások, lehetőségek, döntések sokfélesége közhely.

A co-housingról egyelőre nem sokat tudok, de első olvasatra (pl. itt) pont olyannak tűnik, ami kisgyerekekkel nagyon is élhető, szerethető életforma.

A bejegyzés trackback címe:

https://mombond.blog.hu/api/trackback/id/tr612509745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása