anyák összekapcsolódása babáikkal és anyatársaikkal

Mom Bond

Mom Bond

Téli kimerültség vagy töltekezés?

2018. január 19. - MiRe

gaborjani_reka_foto.jpeg
Interjú Gáborjáni Rékával arról, hogy megtanuljuk tisztelni a pihenés időszakát, érteni a töltődés fontosságát. Választ kaphatunk arra, hogyan ne merüljünk le a téli időszakban, és mi az oka annak, ha nehezünkre esik az önkényeztetés.

Az anyaság nagyon sokszor a túlélésről szól, pláne télen, amikor hideg van, kevesebbet vagyunk friss levegőn, mert már délután 4-kor sötétedik, egyik betegség éri a másikat, és tél végére már biztosan érezzük, hogy lemerülnek a tartalékaink....Nem is kell anyának lenni a téli kimerültséghez, de azért az rátesz pár lapáttal, ha mi vagyunk azok, akik az éjjel köhögéstől nem alvó babát órákig hurcolásszuk. Imádott gyerekeinkkel ilyenkor türelmetlenül kiabálunk, és persze, dackorszak és megértjük, hogy ő is fáradt és üvöltve csapkod, de az "ezt nem bírom" érzés többször önt el, mint amennyi még érzésünk szerint esetleg beleférne...Nos, hát arra már zöld fülű négy éves anyaságom alatt rájöttem, hogy ezt az egész kalandot csak úgy lehet bírni, sőt akár élvezni, ha nagyon odafigyelünk, hogy ne merüljenek le a mi saját energiatartalékaink. És ez kiemelten vonatkozik a téli időszakra. Félévente egy kis wellness nem elég, folyamatosan fel kell tudni töltődni testileg, lelkileg. Na de hogyan? Kinek van erre ideje? 

Gáborjáni Réka téli Rasayana jóga tanításai ( https://noijoga.me ) pont a feltöltődésről szólnak, kifejezetten nőknek. A túlhajszoltság persze nemtől függetlenül teljesen általános jelenség, és a pihenésre, önkényeztetésre, egészséges töltekezésre  nagyjából minden férfinak is szüksége lenne, de Réka a nőkre koncentrál. A másfél hónapos program étkezéssel, mozgással és lelki-szellemi felfrissüléssel kapcsolatos nagyon hasznos tudást és gyakorlatokat tartalmaz, ami az ayurvédikus ősi bölcsességből ered. De a kulcs mégis az, hogy megengedjük-e magunknak, hogy magunkkal foglalkozzunk. Még ha a könyökünkön is jön ki ennek a fontossága, sok anyának nehezére esik a tettek mezejére lépni az önkényeztetésben.

A melegítő, gyógyító fűszeres ételek-italok, és a napi olajos önmasszázs is a testünket táplálják, de mindez akkor ér igazán aranyat, ha megengedjük magunknak a téli befelé fordulást, és "téli depizés" helyett kontemplálunk.

reka_fa_3_kicsi.jpg

Megtaláljuk a csönd gyógyító, frissítő erejét, meditálunk, relaxálunk, csöndben egymagunk vagyunk, alkotunk, összegzünk és mélyen átérezzük azt, ami lelkünk legmélyén él. Most ebben a csendben meghallhatjuk azt, amit ritkán, és fontos üzeneteket kaphatunk, kitisztogathatjuk lelkünk legmélyebb bugyrait is, hogy aztán a tavasz lendületét és a nyár aktivitását újult erővel tudjuk élvezni. 

Gáborjáni Rékával való találkozások inspirálóak, feltöltőek és egy jó nagy adag mély relaxációban is részünk lehet, amiben ha megmerült testünk-lelkünk, már kívánni fogja, hogy mi magunk is ezt adjuk neki. Réka csodálatos női jógagyakorlatai a nők különös erejével, testi és lelki képességeivel dolgozik, ami külön erőt, tartás ad a megteremtett békességes állapothoz. Mivel részt veszek az idei téli Rasayana programon, volt alkalmam Rékának két kérdést is feltennem a téli töltekezéssel kapcsolatban, és jól kifejtett részletes válaszokat kaptam, ami az olvasóknak biztosan a javukra válik! Olvassátok hát szeretettel Réka sorait!

 

M.Ré: Mit javasolsz azoknak az anyáknak akik nem jutottak el erre a Rasayanara? mik azok a "hétköznapi" mindenki által megtehető dolgok amikkel elkerülhetjük a téli lemerülést és az ez után jövő "tavaszi fáradtságot"?

G.Ré: Az igyekezetem mindig olyan programok megalkotására irányul, ahol nem pusztán az együtt töltött idő esik a latba és több pár jó tipp és tanács megosztásánál - a program önismeretről és felelősségvállalásról is szól - önmagunk testi-lelki egészségéért vállalt öngondoskodásról.

A fő gondolat ebben a programban, amit kifejezetten a téli időszakra javaslok az, hogy megtanuljuk tisztelni a pihenés időszakát, érteni a töltődés fontosságát. Egyre több tudományos kutatás szól arról, hogy ha a világ által ránk oktrojált (de sajnos önként is vállalt) pörgésnek nem bírunk ellenállni, akkor ez hosszútávon milyen komoly megbetegítő hatással van az immunrendszerünkre (és ezek hogyan is válthatnak át auto-immun megbetegedésekbe), az szív egészségére, vagy a rákosodási folyamatainkra (különös tekintettel a végbél, a prosztata, a máj és a mell rákos megbetegedéseire), illetve mentális kapacitásunkra (Alzheimer-kór).

De riogatás helyett jobban szeretek pozitív és előremutató célokat is megértetni. Amikor vigyázunk magunkra, megtaláljuk az egyensúlyt az életünk extrovertált és introvertált, kifelé teljesítő, ill. befelé töltő részei között, akkor sok kérdés mintegy "magától" megoldódni látszik. Mert a testünk egy hihetetlenül bölcs rendszer, melynek mélyéről nem csak a napi kérdésekre, kihívásokra adott válaszokra számíthatunk, hanem mélyebb, személyesebb, lelkibb problémák is oldódhatnak.

Ezzel megalapozva az alábbi javaslatok egyébként esetleg megtévesztő egyszerűségét, a minimál program, amit otthon önmagunkért érdemes megtenni a következők:

A Téli Rasayana 6 pillére:

no_alszik.jpg

  1. a téli időszakban a testi pihenés, az alvás nem lustaság, hanem imperatívusz. Egyébként egész évben a napi 8 órára kellene törekedni, de ez télen 9 órára is felmehet. Ha naponta ez nem megoldható, akkor a hétvégi hosszú reggeli bealvásokkal lehet pótolni a kimaradt órákat. Fontos, hogy értsük, ez nem lustaság, hanem a test öngondoskodó (regenerálódó) folyamatai számára való lehetőség biztosítása!

    no_medital.jpg
  2. a pihenésnek más módjait is tudatosan kellene ilyenkor kultiválni: napi 15 perc elcsendesedés, relaxáció vagy meditáció rendkívüli módon hozzájárul a napi állapotunkhoz, de az éjjeli alvásunk minőségéhez is.

    no_naplo_iras_small.jpg
  3. a kontempláció, vagy naplózás ideje van ilyenkor télen. Ez sosem volt aktív időszak, az ősi, a mainál sokkal sanyarúbb életkörülmények között élők számára az energiák megőrzése, beosztása, a prioritások radikális megállapítása volt az életben maradás feltétele. Nem kell regényeket írni a naplónkba, de érdemes vissza is és előre is tekinteni, kérdéseket megfogalmazni, azokra időt szánni, a válaszokat nem elsietni.

    no_nyakmasszazs.jpg
  4. az önmasszázs a következő a töltekezési listán. Napi akár 5-10 perc is hozzájárul a testünk izmainak ellazításához, és az idegrendszer táplálásához. Az ajurvéda hangsúlyozza, hogy a (hidegen sajtolt) olajat a testünk a bőrünkön keresztül is felveszi, megeszi. Az idegrendszerünk fő tápláléka az olaj és annak alkotóelemei, és bizonyos vitaminokat is csak olajon keresztül vagyunk képesek abszorbálni.

    r_hurciban_d_ot_telen_small2.jpg
  5. a megfelelő mozgás. Fontos tudni, hogy mozogni télen is kell, de nem mindegy mit és hogyan. Azok a mozgásformák és intenzitások, amik nyáron megfelelőek lehetnek, nem feltétlenül jók télen. Jelzi is ezt a testünk azzal, hogy kuckózni szeretnénk, lustábbnak érezzük magunkat. Ezt meg kell tisztelnünk, de okosan: a téli időszak napi minimuma a kb. 6000 lépés - egy napra elosztva. Ez egyben mérve nagyjából egy órányi, tempósabb gyaloglásnak felel meg. Az Amerikai Szív Egyesület ajánlása egyébként a napi 10.000 lépés. De ismerve a modern, városi nők átlagos mozgásmennyiségét én már annak is örülök, ha a 6000-et sikerül teljesíteni, de azt viszont naponta és hosszútávon.

    healthy_food.jpg
  6. az étkezés természetesen nagyon fontos. Ezt most itt azonban azért nem részletezem, mert a modern világunk ételei már önmagukban is nagyon (túl) dúsak - sajnos nem a legjobb értelemben. Ezért a megfelelő táplálkozás kialakítása nem nehéz, de mégis szinte művészet. Azzal együtt az itt is elmondható, hogy törekedjünk toxinmentesen (tartósítószerek, adalékanyagok, stb), stimulánsokat (kávé, tea, stb), nehéz ételeket (túl sok hús, tejtermék) kerülve tiszta étkezésre. Emellett szerepelnek a programban ún. Rasayana étkek, melyek fogyasztása építő, roboráló hatású.

 

M.Ré: Miért olyan nehéz belekezdeni abba, ami jó és fontos, és hogyan tudjuk mégis rávenni magunkat?

woman-bath_small.jpg
G.Ré: Ez egy komplex kérdés. Hosszú évek óta dolgozom nőkkel és látom azt, hogy mennyire nehéz egyszerű praktikákat a hétköznapjainkba beilleszteni. Ennyi idő elteltével nem tudok nem mély-pszichológiai, gyakran egészen kisgyerekkorig visszanyúló okokat látni az öngondoskodásunk hárítása mögött. Emellett vannak nem kevésbé fontos, testi jellegű magyarázatok is.

Anyaként jó tudatosítanunk magunkban, hogy ez tanulás-tanítás kérdése is. Amikor egy családban példa van bármire, pl. az öngondoskodásra, vagy a rendszeres testmozgásra, akkor azt sokkal könnyebb a gyerekeknek is tovább vinni. Amit mi otthon láttunk, nagyon meghatározó.anya_gyerekkel_profil.jpg

 De felül is írható: lehet újra kondicionálni magunkat és a környezetünket is a váltásra. Vannak bennünk munkálkodó, önsorsrontó pszichológiai mintáink, melyek megértésére érdemes törekedni, de emellett hiszek az informálódás erejében. A test és az elme nagy szövetségesekké válhatnak! Ha értjük, azt, hogy miért jó nekünk valami, és ha legalább alap szinten tisztába kerülünk a saját belső szabotőrjeink munkálkodásával, ha mindezt a környezetünk (család, munkahely) felé értelmesen és meggyőzően tudjuk kommunikálni, akkor sokkal könnyebb a külső és belső támogatást meglelni.

Hajlamosak vagyunk külső okokkal magyarázni azt, miért is bukik meg egy vállalásunk. Biztos sok igazság van ebben mindig, de a külvilág mindig csak fele a történetnek. Én most a belsőnk felé fordítanám a figyelmet, arra úgyis nagyobb ráhatásunk van.

Belső okok, önismeret tekintetében a teljesség igénye nélkül, minimum az alábbiakra biztos, hogy érdemes lesz összpontosítani, mielőtt (bármilyen) programba belekezdünk:

  1. okok, célok : tisztázni, miért van erre a bizonyos programra szükségünk? Honnan indulok, hová szeretnénk eljutni. Nagyon gyakran azon bukik el egy vállalás sikeressége, hogy ezen alap kérdések megválaszolását kihagyjuk, és emiatt irreális elvárásaink lesznek magunkkal szemben. A világunkra jellemző "sokat, de azt most azonnal", harácsoló mentalitás még az ilyen egyébként jó szándékú történetekben is gyakran megmutatkozik. Érdemes tehát okosan, megfelelő tempóban, reális célkitűzéseket megfogalmazni.

  2. szabotőrök: a fentiekkel is magyarázható természetesen az, hogy a kezdeti lendület miért hal hamvába oly gyakran és gyorsan bennünk. De emellett érdemes a belső gátló erőkkel is ismerkedni. Erre nagyon jó a naplózás, azon részben tudattalan gondolatok felszínre hozása, amik önsorsrontó módon hatnak ránk.

    • Ezek közül vannak lelkiek, örökölt minták is persze: nem mindegy, hogy otthonról milyen mintát hozunk azzal kapcsolatban, hogy mit és főleg mennyi öngondoskodást hiszünk elfogadható, önmagunk számára engedélyezhető mennyiségnek. Gyakran látom, hogy kis idő elteltével beindulnak a torzult, belső szülői parancsok, melyek alapján ez már nekünk "nem jár". Ilyen tekintetben a Rasayana program a belső gyermek gyógyítása is - ha innen nézzük.

    • Emellett vannak priméren testi jellegű szabotőrjeink is. Testünk egy bizonyos szintű stresszhormon koncentrációhoz szokott. Amikor pedig a Rasayana praktikák hatására ez a hormonszint csökkenni kezd, a testnek akklimatizálódnia kell. Azonban ez testi szinten ahhoz hasonlatos, mint amikor egy drogtól függünk. Némiképp leegyszerűsítve: "le kell jöjjünk a szerről", mert az adrenalin és a kortizol nevű hormonok a testünkben hasonló érzeteket váltanak ki, mint a stimulánsok. Ahogy beszélhetünk kávé függésről, ugyanúgy kell kortizol függésről is szólnunk. Ezt érdemes tudatosítani, mert szinte kivétel nélkül mindenkit elér egy ponton ez a megvonási tünet - ekkor kell tudatosnak maradni, érteni, miért reagál a testünk úgy, hogy szinte keresi a stimuláló helyzeteket, miközben mi "tudjuk" ez nem tesz nekünk jót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mombond.blog.hu/api/trackback/id/tr3113586355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása