anyák összekapcsolódása babáikkal és anyatársaikkal

Mom Bond

Mom Bond

Apa, nagyon fontos vagy!

Apák napja alkalmából

2017. június 11. - MiRe

 

dad_baby.jpg

Ha gyerektéma akkor anyák. Ha babagondozás akkor mamajóllét. Egyértelmű, hogy az anyáé kulcs szerep, pláne egy pici babánál. De apa, te is nagyon-nagyon fontos vagy! A gyermek a te testedből és lelkedből is áll. Rád is nagy szüksége van!

Apáknál már a jelenlét is alapkérdés. Terhesen otthagyott anyák, vagy babával, kisgyerekkel egyedül maradtak: Big respect! Ha az atomizált társadalomban fájlaljuk, hogy nem egy falu neveli fel a gyermekünket, akkor az egyedülálló  anyákon még ennél is sokkal nagyobb a teher. Megbélyegzés, krónikus időhiány, teljes felelősség, és még az örömteli pillanatokat sem tudják egy másikkal megosztani.

És ha van férj, de nincs jelen? Mondjuk állandóan dolgozik. Persze, a megélhetés. De akkor is: jellemző, hogy  a gyereknevelés átpasszolva teljesen anyának - úgyis ő szoptatja - na és? Pelenkázni, fürdetni, játszani apa is tud! Sőt! "Kisajátította a gyerekeket" - hát nem vagytok egyenlő  felnőtt partnerek? Nem a másik féltől függ, hogy én mennyi időt áldozok a gyerekeimre. "Nem volt apa mintám" - itt az esély, hogy a gyerekednek legyen! Igen, az anyáknak is meg kell küzdeniük a saját hozott jó-rossz anya mintáikkal, és kialakítani egy sajátot, amiben jól érzik magukat. Az apák sem tudják ezt a lelki munkát, személyiségfejlődést megspórolni, ha jó apák szeretnének lenni. Csak talán azért nehezebb, mert a férfiak nem szeretnek annyira lelkizni. Hát ez nem köldöknézős nyafogás uraim, hanem kemény munka.

És sok jó példa is van. Aki élete fontos részének tarja a családját. Nem egy plusz ráakasztott teher, hanem identitása és élete aktív része: felemelő élmény a gyermeke születése - vajúdásban erős kezű de csöndes támasz, és amikor végre megpillantja gyermekét: igen, mélyen meghatódik. Tiszteli feleségét azért az erőért, amivel képes végigvinni a folyamatot. Mellkasára veszi az aprócska emberkét ha anya császárral szült, vagy amíg anya sebeit ellátják. Elemi biológiai kötődés indul be, az oxitocin hormonjai nemcsak az anyában, de az apában is munkálkodnak, ha végig kísérte a szülést és pár percesen tarthatja a kis törékeny testet. És pár naposan pár hetesen együtt válnak családdá  - szabadságot vesz ki, mert megteheti, jár neki és a gyermekénél fontosabb nincs a világon. Óriási ajándékot kap az a férfi, aki bele meri engedni magát a baba világába: igazi örömöt, feltöltődést, és egy élethosszig tartó szeretetet. És ha csak este ér haza a melóból: élvezettel kapja fel a picit, hogy megnevettesse - apa az igazi mókamester. Már az egy éves is sír utána ha elmeg,y és azonnal apa karjában szeretne lenni ha hazajön. Apa hordoz és altat. Igen, a szoptatottat is el tudja. Énekel neki és karjában tartva táncol, forog vele, ringatja. Élvezi a meztelen babahusit. Megkacagtatja. A fáradt dührohamja közepén tombolót 3 évest kizökkenti, megnevetteti és megnyugtatja. Oviba viszi minden reggel. Jelen van igazán. Nem csak az odadörrenő parancsszavak vagy alkalmankénti példabeszédek formájában. Soha sem üti meg a gyerekét: elég erős ahhoz, hogy kontrollálja dühét és elég bölcs ahhoz, hogy tudja, a megfélemlítés csak fájdalmat, még több dühöt és eltávolodást jelent (ami nem a gyenge három évesnél, hanem majd tinédzserkorban jelentkezik nagyon látványosan). Kapcsolatban akar maradni a gyerekeivel. Nem rivalizál velük és nem féltékeny rájuk mert felnőtt, érett személyiség.

Egy jó apához ugyanannyi kell, mint egy jó anyához: jelenlét: szeretetteli empatikus jelenlét, rengeteg türelem és szándék a személyiség fejlődésre.

 

Image: https://www.recreoviral.com/creatividad/esposo-contrato-23-artistas-para-realizar-el-mejor-regalo-de-cumpleanos-para-su-esposa/

A bejegyzés trackback címe:

https://mombond.blog.hu/api/trackback/id/tr1312584653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása